2025 års festivalförfattare:

JOHN AJVIDE LINDQVIST är landets ledande skräckförfattare. Han fick sitt genombrott 2004 direkt med vampyrromanen Låt den rätte komma in, som har blivit såld till över trettio länder. Han har därefter skrivit zombieromanen Hanteringen av odöda (2005), som har getts ut i åtta länder. Efter en rad andra böcker släpptes boken Anden i maskinen i vår, den tredje i en trilogi spänningsromaner. Förutom böcker har John skrivit manus till ett par kända teveserier, och till filmversionen av Låt den rätte komma in. 2006 var han sommarpratare i Sveriges Radio P1.

LENA ANDERSSON är en av Sveriges mest kända författare. Hon fick sitt genombrott hos den bredare läsekretsen med romanerna om Ester Nilsson och kärleken: Egenmäktigt förfarande (2013) och Utan personligt ansvar (2014). Därefter har hon skildrat det svenska kollektiva medvetandet i en folkhemstrilogi med titlarna Sveas son, Dottern, och Koryféerna. Hennes förra bok var relationsskildringen Studie i mänskligt beteende (2023). På festivalen ska vi prata med Lena om hennes nya bok, Män och kvinnor, som är den tredje om Ester Nilsson.

KATARINA BJÄRVALL är journalist och författare. Hon har gett ut en rad fackprosaböcker i aktuella ämnen, bl a Vill ha mer (2005), Var är du? (2011), Yes! (2015) och Störningen (2019), som belönades med grävande journalisters pris Guldspaden 2020. Hennes nästa bok, om hennes förhållande till Kurdistan, utkommer 2026. Katarina, som ofta utforskar hur ett samhälle präglat av konsumtion, prestationer och digital teknik påverkar den psykiska hälsan hos oss alla, skapar debatt med sina böcker och är en efterfrågad moderator. På ÖLitt festival modererar hon programpunkten Litteraturen & naturen.

KATARINA CARLSHAMRE är poet, prosaförfattare, dramatiker och fil dr i franska. Hon bor halva året på Öland och resten av tiden i olika huvudstäder ute i Europa. Katarina debuterade 2014 med diktsamlingen död är enkel prick . vårt enda märke, som har översatts till italienska. Sedan dess har hon skrivit ytterligare två böcker och fem pjäser som har satts upp i flera länder. Förutom att skriva är Katarina universitetslektor och undervisar i svensk litteratur vid Sorbonne i Paris och vid universitet i Italien. Katarina framträder på festivalkvällens Efterfest.

BERNICE CHAULY är prisbelönt malajisk romanförfattare, poet och f d general för George Town Literary Festival. Förutom att ha skrivit sju skönlitterära böcker har hon arbetat som filmare, fotograf, skådespelare och utbildare, och är i hemlandet en erkänt viktig kulturell röst. Hon har framträtt på festivaler över hela världen och är Honorary Fellow in Writing vid University of Iowas internationella författarskola. Bernice tillbringar halva året på Öland och bor annars i Stockholm där hon jobbar som storywriter inom spelindustrin. Bernice framträder på festivalens Efterfest, där hon läser sin poesi på engelska.

EMMALILL FRANK är illustratör och författare från Öland som tycker att rita är det bästa som finns. Hon är illustratör och barnboksförfattare med nästan femtio uppskattade böcker, främst om djur, i bagaget. Hon är efterfrågad som workshopledare på skolor, och på Ölitt festival kommer Emmalill att hålla två stycken berättar-workshoppar för barn, där man ritar och skriver tillsammans.

HANNA HALLGREN är prisbelönt poet på Öland som bl a fick Sveriges Radios Lyrikpris för sin sjätte diktsamling Ensamhetsträning med Majken Johansson 2022. Hon har även skrivit fackprosaböcker och ger sig nu i kast med en ambitiös romanserie där första boken, Hallelujaflickorna, om en lesbisk uppväxt i Frälsningsarméns hägn, kom ut 2024 och en ny del är väg. Hanna har tidigare varit verksam som litteraturkritiker och kulturskribent. På festivalen blir det samtal med poetdebutanten Niels Vonberg. PLUS att Hanna, som är professor i kreativt skrivande på Linné-universitetet, håller en workshop för ungdomar 12-30 år dit man kan komma för att få goda råd om sina skrivalster, eller starta upp ett nytt skrivprojekt.

ERIK HANSSON är journalist och författare och driver sajten Natursidan.se med ett varmt engagemang för svensk natur. Han är medförfattare till boken Upplevelser i Stockholms natur (2018) och skrev även Naturskyddsföreningens årsbok 2020: Ut i naturen. 2024 kom boken Upplevelser i Sveriges natur som utsågs till Årets Pandabok 2025. Erik står bakom initiativet Biologiska mångfaldens dag i Sverige, och är sedan 2020 projektledare för folkbildningsprojektet Rikare trädgård, som försöker få folk att öka den biologiska mångfalden i sina trädgårdar. Eriks naturintresse började med fågelskådning och har utökats efterhand. På festivalen framträder han tillsammans med Pav Johnsson, och pratar om hur man får en mångfald av växter och djur att trivas i sin blommande trädgård.

ANNA JAKOBSON är bibliotekare i Borgholms kommun, och som sådan framträder hon i programpunkten om barnlitteratur, Vem är morgondagens Barbro Lindgren? på festivalen, som diskuterar vilken typ av barnböcker vi behöver. Men hon är också själv barnboksförfattare och skriver böckerna om Ava tillsammans med kollegan Eva Forssell.

ANDERS JOHANSSON är poet, fackprosaförfattare och fotograf med nästan hundratrettio publicerade böcker, med naturböcker, poesi, biografier, debattböcker och annat i bagaget. Många av sina böcker har han ägnat åt att berätta om Öland i ord och bild: Stora alvaret är hans vardagsrum där han tillbringat mycket tid med kameran. Överhuvudtaget hör naturen och djur till Anders viktigaste litterära teman. Han framträder på festivalens Efterfest.

PAV JOHNSSON är biolog, folkbildare, författare, föreläsare, konferencier, moderator, exkursionsledare, naturguide och reseledare (puh!). Han är främst intresserad av fåglar, men även växter och insekter. I den senaste boken “Ölands natur – okända och ökända arter” presenteras fåglarna, fågelskådarna och fågelforskningen på Öland. Via sitt arbete som lärare på Ölands folkhögskola var han under flera år delaktig i ett utbytesprojekt med Sydafrika och ordnade gruppresor dit med fokus på fåglar samt landets historia, natur och kultur. Han svarar på lyssnarnas naturfrågor i Radio P4 Kalmar och medverkar även i radioprogrammen ”Naturmorgon” och ”Mitt i naturen”. Pav fick Ölandsklubbens Stora pris 2018 och blev utsedd till Årets Ölänning 2019. På litteraturfestivalen medverkar han tillsammans med Erik Hansson i programpunkten Litteraturen och naturen.

MARCUS-GUNNAR PETTERSSON bor i Arvika och är både författare och illustratör. Hans aldrig sinande nyfikenhet och speciella sinne för det egenartade gör honom till en av den nya generationens mest intressanta bilderboksskapare. Han är tekniskt mycket driven och hans rikedom av skapade figurer av både djur och människor tycks oändlig. Utan att han någonsin upprepar sig går det att genast känna igen hans stil. Säkert har många läst och sett hans illustrationer i Barnens Bästa Bibel som utsetts till Värmlands vackraste bok 2020, eller läst hans underfundiga djurböcker som Modig som ett lejon, pigg som en mört. Marcus-Gunnar har samarbeten med skilda författare som Petrus Dahlin, Ulf Stark, Stefan Casta och många andra. Han har erhållit ett flertal priser och utmärkelser, bl a Läsfrämjandepriset, Albert Engströms ungdomspris och Barnradions bokpris tillsammans med Ylva Hällén.

GRETHE ROTTBÖLL debuterade som författare på Norstedts 1981 med romanen Att vara Emilia. Parallellt med skrivandet har hon varit verksam som sångerska. Under åren har Grethe bland annat skrivit ett trettiotal barnböcker. Böckerna rör sig kring skilda ämnen som klimat natur, rim ramsor och skönlitterära berättelser. 2005 var hon tillsammans med illustratören Jeanette Milde den svenska vinnaren i den Nordiska barnbokstävlingen och fick motta priset på bokmässan i Bologna. Under senare år har hon varit ordförande för Sveriges Författarförbund och på heltid engagerad i litteraturpolitiska frågor. Sedan avslutat uppdrag i maj 2024 är hon en engagerad styrelsemedlem i Ö-litt.

KRISTINA SJÖGREN är författare, litteraturvetare och fil dr i genusvetenskap. Hon debuterade 2005 med ungdomsromanen 14 december. Efter det har hon skrivit ytterligare ungdomsromaner, en liten bok om London och den historiska romanen Kvinnokungen (2017) om drottning Christina, som hon bokpratar om både i Sverige och internationellt. Kristina tycker om att skriva rimmad vers, och 2021 publicerades sonettkransen Och allt blev nytt. Fackprosaboken Ölands författare: Skrivande & landskap utkommer 2025 och lanseras på ÖLitt festival, där Kristina är en av tre generaler (Kristina Sjögren är ordförande i Ölands Litterära förening som driver ÖLitt festival). På festivalen är hon samtalspartner och moderator i programpunkterna med Lena Andersson, Hanna Hallgren och Niels Vonberg samt John Ajvide Lindqvist och Elisabeth Öhman.

VIVEKA SJÖGREN är författare och illustratör, född i Stockholm och bosatt i Delsbo i Hälsingland. Hon debuterade 1993 och har skrivit en lång rad rosade och prisade böcker, både för barn och unga. Bland dessa kan nämnas den augustnominerade ungdomsromanen I den tysta minuten mellan, bilderboken Om du skulle fråga Micha som tilldelades Elsa Beskow-plaketten för årets bästa bilderbok 2016 och bilderboken Någons bror, utgiven på Ölandsförlaget Vombat, som nominerades till Nordiska Rådets pris för barn- och ungdomslitteratur 2024. Viveka Sjögren erhöll Svenska kyrkans litterära stipendium 2022 för att skriva ungdomsboken Åttonde växeln, som våren 2025 nominerades till Norrlands litteraturpris. Viveka har en särskild blick för det som skaver och dem som står utanför, och ägnar sig åt att i text och bild inlemma utanförskap och ge de tysta en röst i samhället. På festivalen talar hon med illustratören/författaren Marcus-Gunnar Pettersson och barnboksförfattaren Grethe Rottböll om ifall en bok ska vara nyttig eller om det är nyttigare med onyttiga böcker?

CECILIA UDDÉN är journalist, utrikeskorrespondent i Mellanöstern och en välkänd reporter och programledare i Sveriges Radio sedan många år tillbaka. Hennes kärlek till Mellanöstern har gett henne tre självklara boplatser: hemmen i Kairo och Stockholm samt sommarhuset på Öland. I höst kommer hennes bok, ”Allt har en smak av aska; Skräddaren i Gaza och andra människor i en plågad region”. Men innan dess har hon medverkat i ett flertal antologier, skrivit en oöverskådlig mängd artiklar och intervjuats i radioprogram, teve och poddar. På festivalen frågar vi Cecilia om det alls går att prata om hopp med tanke på det som sker i Mellanöstern idag?

ULF WICKBOM är journalist, författare, krönikör och debattör, och har jobbat på bl a Svenska Dagbladet, Veckans affärer, Sveriges Radio P1, TV4 nyheterna och Baromtern. Han har skrivit ett flertal böcker, bl a några om emigranter och hemvändare på norra Öland. Han har även skrivit Lyckliga dagar, en bok om författarliv vid nordöländska Horns Udde. Ulf kommer att hålla invigningstalet på festivalen.

ANNA WINBERG SÄÄF är småländskan som tog en omväg via förlagsjobb i Stockholm innan hon landade på Öland. Anna har skrivit i ett flertal genrer: feelgood, skönlitterär prosa, poesi, spänningsromaner, barnlitteratur. Hon debuterade 2016 med den fina prosalyriska boken Jungfruön, en berättelse kring den mytomspunna ön Blå Jungfrun i Kalmarsund. Anna arbetar just nu med ett lokalhistoriskt tvärkonstnärligt projekt, Inuti holken, som inbegriper flera konstnärliga uttryck. Till vardags arbetar hon som litteraturutvecklare för Region Kronoberg.

PER WIRTÉN, författare och journalist. Flitig samhällsdebattör bland annat i Expressen och Sydsvenska Dagbladet. Han började sin bana som musikrecensent men skrev ganska snart samhällsengagerade texter, bl a om Palestinafrågan .1993 grundade han tillsammans med Håkan A Bengtsson tidskriften Arena. Tre av hans senare böcker handlar om EU-projektet ur olika synvinklar. För att se EU-länderna med egna ögon gjorde han en tågresa från de fattigaste till de rikaste länderna och funderade över vad som gått fel och behöver vändas rätt för att EU ska överleva. Han intresserar sig också för Elin Wägners tid och hennes syn på Europa. Per har en eftertänksam resonerande stil och gräver grundligt i de frågor han ger sig i kast med. Hans senaste bok Hopp! Mot frihetens fiender, kan jämställas med Sven-Erik Liedmans bok Att se sig själv i andra: Om solidaritet.

NIELS VONBERG – en spännande poesidebutant! Med Tuggummikuleskogen kliver Niels Vonberg in i den svenska poesin. Det var inte självklart att det skulle bli så. Ursprungligen från Nederländerna flyttade han till Sverige först i vuxen ålder, och debuten kommer efter sju år i landet. Han har ett eget, slagkraftigt språk som bär en lekfull, kroppslig berättelse framåt. Niels Vonberg är född 1981, numera bosatt i Mörbylånga och jobbar till vardags på konstmuseum. På festivalen framträder han tillsammans med Hanna Hallgren.

ELISABETH ÖHMAN har gett ut ett tiotal böcker inom genrerna fackprosa och spänningsromaner. Hon har en bakgrund som journalist, copywriter och kommunikatör. Numera skriver hon på heltid, är aktiv i Ölands Litterära förening och bosatt i byn Gillberg på norra Öland. Elisabeth har bland annat skrivit boken Blåeld, om mordbränderna på norra Öland. Blåeld har tryckts i tre upplagor och kommer dessutom ut som pocket precis lagom till festivalen. Det passar bra, för Elisabeth ska framträda tillsammans med John Ajvide Lindqvist och prata om litteraturens mörka sidor. Dessutom kommer Elisabeths senaste spänningsroman Vrakdykaren, skriven tillsammans med Ölandsförfattaren Charlotte Sirc, ut i juli.

LEO ERIKSSON är f d statsarkitekt i Borgholm och numera slottsfogde på Solliden. Han har ritat Loranga-scenen på Ölands Museum Himmelsberga där ÖLitt festival går av stapeln i år. Leo är mycket kunnig i öländsk kultur och litteraturhistoria, och ska framträda under boksamtalet när Ölands författare lanseras. Han kommer även att hälsa välkomna till festivalen å Ölands Museum Himmelbergas räkning eftersom han sitter i Himmelsbergas styrelse.
add content here
add content here