Årets festivaltema är ”Öland i litteraturen”. Du får lyssna på intressanta litterära samtal med några av våra mest kända författare, fika, träffa likasinnade och köpa böcker på plats. På kvällen blir det Efterfest i kaféet med vin, pizza och läsningar av fler spännande författare (Efterfest- biljetterna släpps i juni). För barn blir det lekutställning, sagostunder och skriv-och ritworkshoppar. För ungdomar 15-30 år workshop i kreativt skrivande.
Festivalprogram 25 juli 2025
Dagprogrammet på Scenen startar kl 10 och avslutas ca 17.15.
Ester Nilsson är tillbaka: Kvinnor och män
Lena Andersson är en av Sveriges mest välkända författare, en skarp observatör av mänskliga beteenden och tillkortakommanden. Hon skriver både inkännande och filosofiskt om kärlek, särskilt i sin trilogi om Ester Nilsson. Här samtalar Lena Andersson med författare och litteratur -och genusvetare Kristina Sjögren om den tredje, nyutkomna, boken om Ester Nilsson, Kvinnor och män.
Framträdande: Lena Andersson, författare och tidningskrönikör
Moderator: Kristina Sjögren, författare och litteratur- och genusvetare
Hur ska vi kunna hoppas på framtiden?
Det sägs att hoppet är det sista som överger människan. Men vad kan man hoppas på i en värld som rustar för krig och där dagens politiker tycks ha övergivit självklara värden som frihet, jämlikhet och solidaritet? Vad kan vi göra här hemma och hur ser möjligheterna för världen ut? Ett samtal kring Per Wirténs bok Hopp – mot frihetens fiender. Med Mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén och författaren själv.
Framträdande: Per Wirtén, författare, och Cecilia Uddén, utrikeskorrespondent
Moderator Grethe Rottböll, f d ordförande i Författarförbundet.
Vem är morgondagens Barbro Lindgren?
”Morgondagens Pippi” hette en spännande seminarieserie i Vimmerby för ett litet tag sedan. Det blev ett program fyllt av kulturutövare som alla arbetade med barn utifrån barnens egna perspektiv och villkor. Nu när vi befinner oss här på Öland i Dartanjang och Lorangaland undrar vi över morgondagens Barbro Lindgren. Hur ser den förbehållslösa barnlitteraturen ut? Den som inte låter sig styras i nitiskt undervisningssyfte. Svårt i en tid som vill att skolans uppdrag ska gå ner ytterligare i åldrarna och drabba förskolan. Rädda som vi är att barnen inte ska lära sig läsa tror vi att det blir bättre ju tidigare vi startar. Men vad händer med det vilda egensinniga, med barnens oförställda sätt att ta sig an världen. Skapa den, leka den och tack vare leken behålla sinnet för att gå utanför de redan tänkta boxarna. Och hur tror vi att vi skapar grogrund för framtida entreprenörer när vi så tidigt tyglar fantasin? Frågan är: Ska en bok vara nyttig? Eller är det nyttigare med onyttiga böcker?
Medverkande: Viveka Sjögren och Marcus-Gunnar Pettersson, författare och illustratörer samt Borgholms bibliotekarie Anna Jakobson, tillika författare
Moderator: Grethe Rottböll, författare
Den poetiska myllan
Att Öland är ett rikt skördelandskap är ingen som har missat. Men att ön också är en rik jordmån för författarskap att växa i kanske inte alla vet. På Öland har många viktiga poeter formats genom seklen, som Erik Johan Stagnelius, Anna Rydstedt och Lennart Sjögren. Och ön fortsätter att locka till sig poeter och författare! Vad kan dagens ölandspoeter utvinna ur den inspirerande miljön? Hanna Hallgren, prisbelönt poet och författare, och poesidebutanten Niels Vonberg samtalar om sina böcker och den öländska kreativa jordmånen.
Framträdande: Hanna Hallgren, författare/poet och professor i kreativt skrivande, Niels Vonberg, debuterande poet
Moderator: Kristina Sjögren, författare
Litteraturen och naturen
Varför är litteratur om fåglar och natur så viktigt? Fågelskådaren och folkbildaren Pav Johnsson berättar om Ölands rika fågel-och växtliv och Natursidans Erik Hansson tipsar om hur man får en mångfald växter och djur att trivas i sin blommande trädgård.
Framträdande: Erik Hansson, författare som driver Natursidan.se, Pav Johnsson, naturexpert och författare
Moderator: Katarina Bjärvall, författare
Öns mörka sida
Är Öland bara sol och ljus? Ön har också en mörk sida, både i fantasin genom en rad spänningsromaner i Ölandsmiljö, och i verkligheten när brott begås här liksom på andra ställen. Nordens största skräckförfattare John Ajvide Lindqvist, högaktuell med en nyutkommen spänningsroman, pratar med ölandsförfattaren Elisabeth Öhman, som både har skrivit fackprosaboken Blåeld om mordbränderna på norra Öland, och nu även skriver en deckarserie om ön. Vad är det med öar som gör dem så lockande och användbara när man vill skriva spänning i någon form?
Framträdande: John Ajvide Lindkvist, författare, och Elisabeth Öhman, författare
Moderator: Kristina Sjögren, författare och litteraturvetare
Hela dagen: Bokförsäljning
Kvällsprogrammet Efterfest i kaféet startar kl 17.30 och avslutas ca 19.30. Biljetter till detta evenemang släpps i juni.
För barn:
Lekställningen Loranga hålls öppen, tider kommer.
Sagostunder, tider kommer.
Skriv-och ritworkshop med författare/illustratör Emmalill Frank, tider kommer.
För ungdomar 15-30 år:
Workshop i kreativt skrivande med Hanna Hallgren, poet/författare och professor i kreativt skrivande. Tid kommer.